Oikeudenkäyntikulut

Oikeudenkäyntimaksut 1.1.2022 alkaen

Oikeudenkäynti- ja hakemusmaksuista säädetään tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015)
sekä oikeusministeriön asetuksessa (1122/2021)

Valitusasioiden käsittely vakuutusoikeudessa on yksityiselle muutoksenhakijalle pääsääntöisesti maksutonta.

Yksityishenkilön vireille panemat valitusasiat käsitellään maksutta, jos asia koskee oikeutta etuuteen, etuuden suuruutta tai etuuden takaisinperintää.

Yksityishenkilöille maksullisia ovat asiat, joissa ei ole kysymys heidän välittömästä etuudestaan. Hallituksen esityksen mukaan sellaisia ovat esimerkiksi vakuuttamisvelvollisuutta, vakuutusmaksun perusteita, vakuutusmaksun suuruutta tai sen maksuunpanoa koskevat asiat. Kun yksityishenkilö valittaa työnantajan, yrittäjän tai ammatin- taikka elinkeinonharjoittajan ominaisuudessa, ei kyse ole välittömästä etuudesta, joten tällöin peritään oikeudenkäyntimaksu. Tuomioistuinmaksulaissa on säädetty, että yksityishenkilön oikeudenkäyntimaksu vakuutusoikeudessa on 270 euroa.

Päätöksen poistamista koskevissa yksityishenkilön vireille panemissa asioissa peritään oikeudenkäyntimaksuna 270 euroa .

Oikeudenkäyntimaksu peritään, vaikka valitus tai poistohakemus peruutettaisiin.

Tuomioistuinmaksulain mukaan oikeudenkäyntimaksua ei kuitenkaan peritä vakuutusoikeudessa tilanteissa, joissa

  • vakuutusoikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi,
  • poistohakemus hyväksytään,
  • asiaratkaisua osaksikaan antamatta muutoksenhakuasia siirretään alemmalle viranomaiselle käsiteltäväksi,
  • asiaratkaisua osaksikaan antamatta asia siirretään toimivaltaiselle viranomaiselle,
  • asiassa esitetään oikeusapulain nojalla määräytyvä vapautuminen käsittelymaksuista tai
  • käsittely on muualla laissa säädetty maksuttomaksi.

Vakuutusoikeus voi yksittäistapauksessa määrätä, ettei tuomioistuinmaksua peritä, jos maksun periminen olisi ilmeisen kohtuutonta.

Etuuslaitoksilta, kuten Kansaneläkelaitokselta, työeläkelaitoksilta, vakuutusyhtiöiltä ja työttömyyskassoilta, yhteisöiltä ja muilta työnantajilta kuin yksityishenkilöiltä peritään heidän vireille panemiensa valitus- ja poistoasioiden käsittelystä oikeudenkäyntimaksuna 530 euroa.

Oikeudenkäyntimaksu laskutetaan jälkikäteen.

Vakuutusoikeuden suoritteista perittävät maksut 1.1.2022 alkaen

Vakuutusoikeuden suoritteiden maksullisuus: Vakuutusoikeuden antamat todistukset, kuten esimerkiksi lain-voimaisuus- ja vireilläolotodistukset eli diaariotteet ovat maksuttomia. Kuitti asiakirjojen vastaanottamisesta on maksuton. Sähköpostitse lähetettävästä sähköisesti tallennetusta asiakirjasta, joka ei vaadi erityistoimenpi-teitä, ei peritä maksua. Erikseen tilatut asiakirjat ovat maksullisia.

Asiakirjatilauksen johdosta perittävät maksut määräytyvät seuraavasti:

1 Otteet ja jäljennökset (valokopiot)

- Oikeaksi todistamaton jäljennös maksaa 0,60 euroa / A4-kokoinen sivu ja 1,20 euroa / A3-kokoinen sivu. Jos kyse on asianosaisen esittämästä tilauksesta, maksu on kuitenkin enintään 92 euroa / asiakirja.

- Oikeaksi todistettava ote tai jäljennös maksaa 2,60 euroa / sivu. Jos kyse on asianosaisen esittämästä tilauk-sesta, maksu on kuitenkin enintään 92 euroa / asiakirja.

- Erityisiä toimenpiteitä vaativa asiakirjatilaus: Ote tai jäljennös maksaa 3,70 euroa / sivu. Jos kyse on asian-osaisen esittämästä tilauksesta, maksu on kuitenkin enintään 193 euroa / asiakirja.

- Tilauksesta valmistetusta otteesta tai jäljennöksestä peritään maksua aina vähintään 10 euroa tilausta kohti.

2 Telekopiot (faksi)

Maksut peritään kuten kohdassa 1.

3 Skannattu asiakirja

Skannaamista edellyttävän asiakirjan toimittamisesta maksut peritään kuten kohdassa 1.

4 Ääni- ja kuvanauhoite tai muu tallenne

Ääni- tai kuvanauhoitteesta tai tallenteesta peritään nauha- tai tallennekustannukset sekä niiden lisäksi toimi-tuskustannuksena 29 euroa / tilaus. Jos nauhan tai tallenteen toimittaminen edellyttää työtä yli kaksi tuntia, toimituskustannuksena peritään lisäksi kahden tunnin ylittävältä kultakin täydeltä tunnilta 24 euroa, kuitenkin enintään 585 euroa / tilaus.

Maksun suorittaminen: Maksu suoritetaan tilauksen toimittamisen jälkeen lähetettävällä erillisellä laskulla.


Muut maksut

Mahdollisen oikeudenkäyntimaksun lisäksi muutoksenhakija vastaa muutoksenhakemuksen postittamisesta aiheutuvista kuluista sekä siihen mahdollisesti liitettävien muiden asiakirjojen hankkimisesta.

Muutoksenhakija vastaa käyttämänsä asiamiehen tai avustajan kustannuksista, ellei hänelle ole myönnetty oikeusapua. Muutoksenhakija voi vakuutusoikeudessa vaatia, että oikeudenkäynnin toinen osapuoli korvaa hänen oikeudenkäyntikulunsa. (Laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 10 luku)

Suullisesta käsittelystä voi muutoksenhakijalle aiheutua kuluja esimerkiksi asiamiehen tai avustajan käyttämisestä sekä nimeämälleen todistajalle ja asiantuntijalle maksettavaksi tulevista korvauksista, ellei hänelle ole myönnetty oikeusapua.

Oikeusapu

Henkilölle voidaan lähinnä taloudellista asemaa koskevien edellytysten täyttyessä myöntää oikeusapua vakuutusoikeudessa käsiteltävää asiaa varten. Tällöin oikeudenkäyntikulut maksetaan valtion varoista joko kokonaisuudessaan tai osittain. Oikeusapuun oikeutetulle henkilölle voidaan myös määrätä oikeudenkäyntiavustaja. Oikeusapua haetaan oikeusaputoimistolta.

Julkaistu 15.1.2020