Muntlig förhandling

Rättegången i försäkringsdomstolen är i regel skriftlig. Bestämmelser om ordnande av muntlig förhandling finns i 7 kap. i lagen om rättegång i förvaltningsärenden (808/2019).

Försäkringsdomstolen ska ordna muntlig förhandling om domstolen anser det vara behövligt eller en enskild part framställer ett yrkande om det. Den som framställer ett yrkande om muntlig förhandling ska uppge varför muntlig förhandling behöver ordnas och vilken utredning hen avser lägga fram vid den. Domstolen får trots en parts yrkande dock avstå från att ordna muntlig förhandling på de grunder som framgår närmare i 7 kap. 57 § i lagen om rättegång i förvaltningsärenden.

Vid muntlig förhandling kan ändringssökanden, företrädare för den pensionsanstalt, det försäkringsbolag eller annan inrättning som motpart samt vittnen och sakkunniga höras. Vid muntlig förhandling kan också skriftlig utredning tas emot.

En eventuell medicinsk bedömning görs på basis av utredning som lagts fram före den muntliga förhandlingen och eventuell utredning som mottagits under den muntliga förhandlingen. Läkargranskning utförs inte i samband med muntlig förhandling.

Förfarandet före muntlig förhandling

Försäkringsdomstolen avgör yrkandet om muntlig förhandling i samband med huvudsaken eller genom ett handläggningsbeslut. Om försäkringsdomstolen inte på yrkande av en part ordnar en muntlig förhandling, ska parterna underrättas om detta. Parterna ska samtidigt ges tillfälle att skriftligt lämna tilläggsutredning. Underrättelse behöver inte lämnas, om besvären avvisas eller omedelbart avslås eller om en underrättelse av någon annan motsvarande anledning är uppenbart onödig.

Försäkringsdomstolen kallar parterna i rättegången och eventuella personer som ska höras till muntlig förhandling. De vittnen och sakkunniga som kallas till muntlig förhandling är skyldiga att närvara vid den. Bestämmelser om detta finns i lagen om rättegång i förvaltningsärenden och i rättegångsbalken. Eventuella påföljder som följer av utevaro anges i de skriftliga kallelser som försäkringsdomstolen skickar ut.

Förfarandet vid muntlig förhandling

Muntlig förhandling hålls i allmänhet i försäkringsdomstolens lokaler och alla ledamöter som deltar i avgörandet av målet eller ärendet och föredraganden är närvarande. Parterna och deras eventuella biträden får närvara under hela förhandlingen, med undantag för domstolens överläggning. Den muntliga förhandlingen spelas in i sin helhet och ett protokoll upprättas över förhandlingen.

En muntlig förhandling är i regel offentlig. Om det under förhandlingen dock framförs uppgifter som enligt offentlighetslagen eller någon annan lag är sekretessbelagda, förrättas den muntliga förhandlingen antingen helt eller i behövliga delar utan allmänhetens närvaro. Parterna och deras biträden är närvarande under hela sammanträdet. Den muntliga förhandlingen slutar när ordföranden meddelar att förhandlingen avslutas.

Avgörande av mål eller ärende

Försäkringsdomstolen avgör i allmänhet inte ett mål eller ärende i samband med en muntlig förhandling, utan den sammansättning som avgör ärendet meddelar avgörandet senare. Överläggningen mellan dem som deltar i avgörandet omfattas av domstolens överläggningssekretess, och följaktligen sker överläggningen utan att parterna eller allmänheten är närvarande.

Publicerad 8.9.2020