Organisation, personal och ledamöter

Försäkringsdomstolens organisation

Försäkringsdomstolen har en överdomare, Tuula Kivari, som leder verksamheten vid domstolen och svarar för verksamhetens resultat. Överdomaren övervakar att rättsprinciperna tillämpas och lagen tolkas på ett enhetligt sätt i domstolens avgöranden.

Försäkringsdomstolen har en ledningsgrupp bestående av överdomaren, avdelningscheferna och kanslichef Minna Melender. Ledningsgruppen stöder överdomaren i ledningen och utvecklingen av verksamheten vid försäkringsdomstolen.

I försäkringsdomstolen finns tre olika avdelningar för rättskipningsärenden samt en förvaltningsavdelning.

Försäkringsdomstolens rättskipninsavdelningar

Rättskipningsärenden avgörs i tre olika avdelningar i försäkringsdomstolen. Ärenden delas mellan avdelningarna på basis av ärendenas art.

Rättskipningsavdelningen leds av avdelningschefen, som också svarar för avdelningens resultat. Avdelningschefen ansvarar särskilt för arbetets allmänna planering och organisering på avdelningen samt verksamhetens resultat. Avdelningschefen övervakar att rättsprinciperna tillämpas och lagen tolkas på ett enhetligt sätt i avdelningens avgöranden. Förutom avdelningschefen omfattar rättskipningspersonalen även försäkringsrättsdomare, assessorer och försäkringsdomstolens föredragande som förordnats till respektive avdelning Beredningen av ärenden sköts av notarier på avdelningarnas beredningsenheter. Den ansvarige notarien är också chef för beredningsenheten.

Försäkringsdomstolens ledamöter

Ledamöter i försäkringsdomstolen är överdomaren, avdelningscheferna, försäkringsrättsdomarna och assessorerna som deltar i avgörandet av mål och ärenden i bestämda sammansättningar.

Vid försäkringsdomstolen finns också en överläkare i huvudsyssla och läkarledamöter i bisyssla, vilka deltar i avgörandet av medicinska frågor. Överläkaren och läkarledamöterna ska vara legitimerade läkare. Statsrådet förordnar läkarledamöterna i bisyssla för fem år i sänder.

Överläkarens uppgifter omfattar dessutom att planera och utveckla det medicinska bedömningsförfarandet vid försäkringsdomstolen, sköta den allmänna planeringen och organiseringen av läkarledamöternas arbete samt att sörja för arbetets resultat. Överläkaren ska dessutom övervaka att läkarledamöterna tillämpar rättsprinciperna och tolkar lagen på ett enhetligt sätt.

Vid försäkringsdomstolen finns även sakkunnigledamöter i bisyssla som är förtrogna med arbetsförhållanden och företagsverksamhet samt militärskadeärenden. De deltar i avgörande av mål och ärenden i de sammansättningar som föreskrivs i 2 kap 6 § i lagen om rättegång i försäkringsdomstolen (677/2016) Bestämmelser om behörighetsvillkor för sakkunnigledamöter finns i domstolslagen. Statsrådet förordna sakkunnigledamöterna för fem år i sänder.

Ledamöterna har avgett domarförsäkran och utför sitt uppdrag under domaransvar. När läkar- och sakkunnigledamöter som hör till sammansättningen vid avgörande utövar dömande makt är de oberoende på samma sätt som domarna.

Mer information om sammansättningar vid avgörande

Sakkunnigläkare

Statsrådet förordnar försäkringsdomstolens sakkunnigläkare för fem år i sänder. Sakkunnigläkarna ska vara legitimerade läkare. De deltar inte i de sammansättningar som ska avgöra ärendena och målen i försäkringsdomstolen. På begäran ger de ett skriftligt utlåtande i ärendet som parterna hörs om innan besvärsärendet avgörs.

Förvaltningsavdelningen vid försäkringsdomstolen

Kanslichefen leder förvaltningsavdelningen. Till förvaltningsavdelningens personal hör förvaltningsjurist, förvaltningsnotarie, informatör, IT-specialist, registrator, ekonomisekreterare, personalsekreterare, arkivarie, byråsekreterare och en expeditionsvaktmästare som kanslienheten svarar för de tjänster som behövs för förvaltningen och rättsskipningen vid domstolen samt andra ämbetstjänster.

Antal anställda

Vid försäkringsdomstolen arbetar cirka 110 personer. Rättskipningspersonalen uppgår till cirka 70 personer och den övriga personalen till cirka 40 personer. Därtill finns det en överläkare, 8 läkarledamöter och 13 sakkunnigläkare som på begäran ger utlåtanden i olika medicinska frågor. Antalet sakkunnigledamöter i bisyssla och deras suppleanter uppgår till cirka 80 personer.

Publicerad 17.9.2019