Organisaatio, henkilöstö ja jäsenet

Vakuutusoikeuden organisaatio

Vakuutusoikeutta johtaa ja sen tuloksellisuudesta vastaa vakuutusoikeuden ylituomari Tuula Kivari. Ylituomari valvoo oikeusperiaatteiden soveltamisen ja laintulkinnan yhdenmukaisuutta tuomioistuimen ratkaisuissa

Vakuutusoikeuden johtoryhmään kuuluvat ylituomari, osastojen johtajat ja kansliapäällikkö Anu Sainio. Johtoryhmä tukee ylituomaria vakuutusoikeuden toiminnan johtamisessa ja kehittämisessä.

Vakuutusoikeudessa on kolme lainkäyttöosastoa sekä hallinto-osasto.




Vakuutusoikeuden lainkäyttöosastot

Lainkäyttöasiat ratkaistaan vakuutusoikeudessa kolmella osastolla. Lainkäyttöasiat jaetaan käsiteltäväksi osastoille asiaryhmittäin.

Lainkäyttöosastoa johtaa ja sen tuloksellisuudesta vastaa osaston johtaja. Hän huolehtii erityisesti töiden yleisestä suunnittelusta ja järjestämisestä osastolla sekä työskentelyn tuloksellisuudesta. Osaston johtaja valvoo oikeusperiaatteiden soveltamisen ja laintulkinnan yhdenmukaisuutta osaston ratkaisuissa. Osaston johtajan lisäksi osaston lainkäyttöhenkilökuntaan kuuluvat kullekin osastolla määrätyt vakuutusoikeustuomarit, asessorit ja vakuutusoikeuden esittelijät. Osaston valmisteluyksikköön kuuluvat notaarit huolehtivat asioiden esivalmistelusta. Vastaava notaari toimii valmisteluyksikön esimiehenä.


Vakuutusoikeuden jäsenet

Vakuutusoikeuden jäseniä ovat ylituomari, osaston johtajat, vakuutusoikeustuomarit ja asessorit, jotka osallistuvat asioiden ratkaisuun määrätyissä kokoonpanoissa.

Vakuutusoikeudessa on myös päätoiminen ylilääkäri ja sivutoimisia lääkärijäseniä, jotka osallistuvat lääketieteellisten asioiden ratkaisemiseen. Ylilääkärin ja lääkärijäsenen tulee olla laillistettu lääkäri. Valtioneuvosto määrää ylilääkärin ja lääkärijäsenet viideksi vuodeksi kerrallaan.

Ylilääkärin tehtäviin kuuluu lisäksi suunnitella ja kehittää vakuutusoikeuden lääketieteellistä arviointimenettelyä sekä huolehtia lääkärijäsenten töiden yleisestä suunnittelusta ja järjestämisestä sekä työskentelyn tuloksellisuudesta. Hänen tulee myös valvoa oikeusperiaatteiden soveltamisen ja laintulkinnan yhdenmukaisuutta lääkärijäsenten osalta.

Lisäksi vakuutusoikeudessa on sivutoimisia työoloja tai yritystoimintaa tuntevia sekä sotilasvamma-asioita tuntevia asiantuntijajäseniä, jotka osallistuvat asioiden ratkaisuun oikeudenkäynnistä vakuutusoikeudessa (677/2016) 2 luvun 6 §:ssä määrätyissä kokoonpanoissa. Asiantuntijajäsenten kelpoisuusehdoista säädetään tuomioistuinlaissa. Asiantuntijajäsenet määrätään valtioneuvoston toimesta viideksi vuodeksi kerrallaan.

Jäsenet ovat antaneet tuomarinvakuutuksen ja toimivat tuomarin vastuulla. Ratkaisukokoonpanoon kuuluvat lääkäri- ja asiantuntijajäsenet ovat tuomiovaltaa käyttäessään samalla tavalla riippumattomia kuin tuomarit.

Lisätietoa ratkaisukokoonpanoista.

Asiantuntijalääkärit

Valtioneuvosto määrää vakuutusoikeuden asiantuntijalääkärit viideksi vuodeksi kerrallaan. Asiantuntijalääkärin tulee olla laillistettu lääkäri. He eivät osallistu vakuutusoikeuden päätösten ratkaisukokoonpanoihin. He antavat pyydettäessä asiaan kirjallisen lausunnon, josta kuullaan asianosaisia ennen muutoksenhakuasian ratkaisemista.

Vakuutusoikeuden hallinto-osasto

Vakuutusoikeuden hallinto-osastoa johtaa kansliapäällikkö. Yksikössä työskentelevät hallinnollinen lakimies, hallinnollinen notaari, informaatikko, tietohallinnon asiantuntija, kirjaaja, taloussihteeri, henkilöstösihteeri, arkistonhoitaja, toimistosihteerit ja virastomestari, jotka huolehtivat vakuutusoikeuden hallinnollista tehtävistä, lainkäyttöä tukevista tehtävistä sekä muista virastopalveluista.

Henkilökunnan määrä

Vakuutusoikeudessa työskentelee noin 110 henkilöä. Lainkäyttöhenkilökuntaa on noin 70 henkilöä ja muuta henkilöstä noin 40 henkilöä. Ylilääkärin lisäksi vakuutusoikeudessa on 8 sivutoimista lääkärijäsentä ja 13 asiantuntijalääkäriä, jotka antavat lausuntoja eri lääketieteen aloilta. Sivutoimisia asiantuntijajäseniä ja heidän varajäseniään on noin 80.

Julkaistu 9.9.2020